Over RAAF

Grafische Werkplaats RAAF is open voor iedereen die wil zeefdrukken, etsen en linosnijden. Een werkplaats voor beginnende en ervaren printmakers.  Je kan bij ons in de werkplaats werken met dagbegeleiding of zelfstandig aan de slag ook bieden wij verschillende workshops en cursussen aan.

Bezoek adres

Belcrumweg 19
4815 HA Breda
Open op afspraak

Openingstijden
Wij zijn open op afspraak.

 

Voor meer vragen of het maken van een afspraak kun je contact met ons nemen via grafischewerkplaatsraaf@gmail.com

Grafische technieken

Persoon is aan het zeefdrukken met blauwe inkt op de zeefdruk zeef

ZEEFDRUK

Zeefdruk is een doordruktechniek. Er wordt gebruik gemaakt van een aluminium raam wat is opgespannen met een kunststof gaas. Het raster in het gaas bepaalt hoeveel verf je erdoorheen kunt drukken. Met behulp van verschillende materialen wordt een tekening op zo’n raam gezet en kun je dus met behulp van het raster verf in precies jouw tekening drukken op bijvoorbeeld papier, maar ook op t-shirts, tasjes en veel andere ondergronden. Niks is ons te gek, dus doe een voorstel en we denken graag met je mee!

werkplaatsruimte met etspers

DROGE NAALD ETSEN

Droge naald etsen is een diepdruk techniek. Diepdruk is een techniek waarbij het lager gelegen gedeelte wordt gedrukt. Met behulp van een scherpe naald of spijker wordt een afbeelding gekrast in een metalen of kunststof plaatje. In deze kraslijnen wordt inkt aangebracht en met behulp van een pers met een wals afgedrukt op vochtig papier. Deze techniek is voornamelijk voor sferische beelden met fijne lijnen.

links Roller met blauwe inkt en een linosnede, rechts vrouw die een guts vastheeft

LINOSNEDE

Linosnede is een hoogdruk techniek. Hoogdruk ontstaat wanneer het hoger gelegen gedeelte wordt afgedrukt. Met behulp van gutsen – soort van ronde mesjes – wordt een afbeelding gesneden in linoleum. Alles wat je niet wil afdrukken, snij je dus weg met de gutsen. Met een roller wordt het linoleum met inkt ingerold en met behulp van een pers met een wals afgedrukt.

Naast linoleum kan deze techniek ook heel goed met verschillende soorten hout.

Linosnede lijkt veel op het maken van een stempel. Je kunt bijvoorbeeld ook gutsen in oude gummen en daarmee stempelen. Of in aardappels! Klop gerust een keertje aan voor zo’n linoleumworkshop maar dan nét even anders!

EXPERIMENTEN
Verder proberen we ook veel uit in de werkplaats en komen we vaak op nieuwe ideetjes die heel goed passen bij bovenstaande grafische technieken. Zo kun je bijvoorbeeld ook stempels maken van papier en deze met inkt inrollen en afdrukken, of met behulp van plakfolie een sjabloon maken en dat over het raster van een zeefdrukraam plakken en daarmee drukken. Nog meer van deze ideetjes zijn van harte welkom dus als je graag een dag iets uit wil proberen zijn we daar ook altijd voor te vinden!

Bij RAAF streven we naar een toegankelijke werkplaats voor iedereen die een keer met grafische technieken wil werken. Al onze materialen zijn op elkaar afgestemd en op waterbasis, dus veilig voor iedereen van jong tot oud.